Γυναικεία Επιχειρηματικότητα 2024: 5 ιδέες για να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση - KRS
ΆρθραΓυναικεία Επιχειρηματικότητα 2024: 5 ιδέες για να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση

Γυναικεία Επιχειρηματικότητα 2024: 5 ιδέες για να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα αποτελεί για πολλούς το μέλλον καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με τις επιχειρήσεις αλλά και τον κόσμο του επιχειρείν. 

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με 5 ιδέες πάνω στη γυναικεία επιχειρηματικότητα για το 2024, και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Τι είναι η γυναικεία επιχειρηματικότητα;
  • 5 προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ως επιχειρηματίες
  • 5 ιδέες για να ξεκινήσουν οι γυναίκες τη δική τους επιχείρηση το 2024
  • Ποια εταιρική μορφή να διαλέξετε

Τι είναι η γυναικεία επιχειρηματικότητα;

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα αναφέρεται σε επιχειρήσεις που ανήκουν ή διοικούνται από γυναίκες. Τις τελευταίες δεκαετίες, η αύξηση των επιχειρήσεων που ανήκουν σε γυναίκες είναι σημαντική. Οι γυναίκες έχουν σπάσει τα δεσμά της παράδοσης και των πατριαρχικών προτύπων για να καθιερωθούν ως ηγέτες, καινοτόμες και δημιουργοί αλλαγών. Έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν σε τομείς που προηγουμένως θεωρούνταν ανδροκρατούμενοι και έχουν αποδείξει ξανά και ξανά τη δύναμή τους.

5 προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ως επιχειρηματίες

#1 Στερεότυπα και προκαταλήψεις

Ακόμη και στη σύγχρονη εποχή, οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν κοινωνικές προκαταλήψεις που αμφισβητούν τις ικανότητές τους σε ηγετικούς ρόλους. Η υπέρβαση αυτών των στερεοτύπων παραμένει μια πρόκληση.

 

#2 Περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες συχνά δυσκολεύονται περισσότερο να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους. Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε έναν συνδυασμό προκατάληψης και έλλειψης εκπροσώπησης στο επιχειρηματικό κεφάλαιο.

 

#3 Εξισορρόπηση επιχείρησης και οικογένειας

Οι γυναίκες, οι οποίες συχνά θεωρούνται οι κύριες φροντιστές, αντιμετωπίζουν την πρόκληση να συνδυάσουν τις επιχειρηματικές τους φιλοδοξίες με τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

 

#4 Ευκαιρίες δικτύωσης

Τα παραδοσιακά ανδροκρατούμενα δίκτυα μπορεί μερικές φορές να αποκλείουν ή να παραβλέπουν τις γυναίκες, καθιστώντας δυσκολότερο για τις γυναίκες επιχειρηματίες να δημιουργήσουν επωφελείς επιχειρηματικές συνδέσεις.

 

#5 Πολιτιστικά και κοινωνικά εμπόδια

Σε πολλές κουλτούρες, οι γυναίκες δεν ενθαρρύνονται ή δεν αναμένεται να είναι επιχειρηματίες. Η διάσπαση αυτών των κοινωνικών προσδοκιών μπορεί να είναι αποθαρρυντική.

5 ιδέες για να ξεκινήσουν οι γυναίκες τη δική τους επιχείρηση το 2024

#1 Βιώσιμες μάρκες μόδας

Καθώς ο κόσμος αποκτά μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση, αυξάνεται η ζήτηση για βιώσιμη μόδα. Οι γυναίκες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την τάση δημιουργώντας μάρκες που προσφέρουν κομψά αλλά και φιλικά προς το περιβάλλον ρούχα.

 

#2 Ψηφιακές πλατφόρμες υγείας για γυναίκες

Με την αυξανόμενη υιοθέτηση των υπηρεσιών τηλεϊατρικής, μια πλατφόρμα που θα ασχολείται με συγκεκριμένα θέματα υγείας των γυναικών, από την εγκυμοσύνη έως την εμμηνόπαυση, θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητικό χρυσωρυχείο.

 

#3 Υπηρεσίες διδασκαλίας με τεχνητή νοημοσύνη

Η εξατομικευμένη μάθηση κερδίζει έδαφος. Η χρήση της ΤΝ για τη δημιουργία προσαρμοσμένων σχεδίων μαθημάτων για τους μαθητές μπορεί να φέρει επανάσταση στον τομέα της ηλεκτρονικής μάθησης. Δεδομένου του ενστίκτου της φροντίδας που συχνά συνδέεται με τις γυναίκες, μπορούν να προσφέρουν μια μοναδική προοπτική σε αυτόν τον τομέα.

 

#4 Ομορφιά και περιποίηση δέρματος φιλική προς το περιβάλλον

Όπως και με τη μόδα, υπάρχει μια σημαντική στροφή προς τα βιολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα ομορφιάς. Η έναρξη μιας μάρκας που δίνει έμφαση στην καθαρή, πράσινη ομορφιά θα μπορούσε να έχει απήχηση σε ένα ευρύ κοινό.

 

#5 Σχεδιασμός εικονικών εκδηλώσεων

Παρόλο που ο κόσμος επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα μετά την πανδημία, η δημοτικότητα των εικονικών εκδηλώσεων δεν έχει μειωθεί. Από εταιρικά διαδικτυακά σεμινάρια έως εικονικούς γάμους, το πεδίο για καινοτομία είναι τεράστιο.

Γυναικεία Επιχειρηματικότητα 2024 - Ποια εταιρική μορφή να διαλέξετε

Εάν σκοπεύετε να προχωρήσετε παρακάτω και να ίδρυσετε την προσωπική σας επιχείρηση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διαθέσιμες επιλογές σας.

Στην Ελλάδα, κάθε γυναίκα που θέλει να γίνει επιχειρηματίας έχει 9 διαφορετικούς τύπους εταιρικών μορφών από τις οποίες μπορεί να επιλέξει. Αναλυτικά:

#1 Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) 

Η ΙΚΕ είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρικές μορφές στην Ελλάδα, εμφανίστηκε το 2012 και προσφέρει στους επιχειρηματίες απλότητα και ευελιξία. Μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αρχικό κεφάλαιο κατά τη σύστασή της.

#2 Ατομική Επιχείρηση 

Είναι μια από τις παλαιότερες και δημοφιλέστερες εταιρικές μορφές, όπου ένας ιδιοκτήτης διαχειρίζεται μόνος του την επιχείρηση, συνήθως πρόκειται για μικρές ή οικογενειακές επιχειρήσεις.

#3 Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ) 

Η ΟΕ αποτελείται από 2 εταίρους με ίσες ευθύνες. Και οι δύο ευθύνονται για τα χρέη της εταιρείας.

#4 Ετερόρρυθμη Εταιρεία (ΕΕ)

Στην ΕΕ υπάρχουν 2 εταίροι, αλλά με διαφορετικές ευθύνες. Ο ένας εταίρος ευθύνεται πλήρως, ενώ ο άλλος μέχρι το ποσό της εισφοράς του.

#5 Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕ) 

Είναι κατάλληλη για μεγαλύτερες εταιρείες που έχουν τουλάχιστον 25.000€ αρχικό κεφάλαιο.

#6 Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ)

Οι μέτοχοι της ΕΠΕ έχουν περιορισμένη ευθύνη. Είναι ευέλικτη και απλή ως εταιρική μορφή.

#7 Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) 

Η ΑΜΚΕ δεν επιδιώκει το κέρδος αλλά την επίτευξη σκοπών, όπως είναι ο πολιτισμός, η επιστήμη ή ο αθλητισμός.

#8 Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) 

Η ΚΟΙΝΣΕΠ επιδιώκει όχι μόνο το κέρδος αλλά και το κοινωνικό καλό.

#9 Υποκατάστημα Αλλοδαπής Εταιρείας 

Αφορά την περίπτωση όπου μια ξένη εταιρεία θέλει να επεκτείνει την δραστηριότητά της στην Ελλάδα μέσω ενός υποκαταστήματος.

Συνοψίζοντας

Σε αυτό το άρθρο αναφερθήκαμε στη γυναικεία επιχειρηματικότητα καθώς και σε 5 ιδέες για να ξεκινήσετε την επιχείρηση σας το 2024.

Στην KRS βρισκόμαστε δίπλα σας, παρέχοντας σας λογιστικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, επιτρέποντας στην εταιρεία σας να αναπτυχθεί. 

Το λογιστικό γραφείο μας μάλιστα αναδείχθηκε ως το κορυφαίο λογιστικό γραφείο της Αττικής για το 2023. 

Για να μαθαίνετε περισσότερα αλλά και για να γνωρίσετε τις υπηρεσίες της KRS, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση σας. 

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.