Σύνδεση Ταμειακών Μηχανών με POS – Οδηγός - KRS
ΆρθραΣύνδεση Ταμειακών Μηχανών με POS – Οδηγός

Σύνδεση Ταμειακών Μηχανών με POS – Οδηγός

Σύμφωνα με απόφαση, προβλέπεται πως κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του καλοκαιριού, θα γίνει σύνδεση συνολικά 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS. 

Τι είναι όμως POS και τι γνωρίζετε για τη διαδικασία σύνδεσης; Πως μπορείτε να βγάλετε POS;

Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

 • Τι είναι POS;
 • Ποια είδη POS υπάρχουν;
 • Πως λειτουργεί;
 • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
 • Σχετικά με τη διαδικασία επικοινωνίας
 • Πως θα βγάλετε POS – Δικαιολογητικά
 • Τι προβλέπεται
 • Σχετικά με την Απόφαση

Τι είναι POS;

Η αρχή για τα POS (Point Of Sale) έγινε το 1879 στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών .

Το POS είναι μια ειδική συσκευή που επιτρέπει σε καταστήματα και επαγγελματίες να διεκπεραιώνουν συναλλαγές με τραπεζικές κάρτες.

Πρακτικά, τα POS είναι τερματικά όπου οι πελάτες τοποθετούν τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες τους για να πραγματοποιήσουν πληρωμές. Υπάρχουν ενσύρματα (με καλώδιο) και ασύρματα μηχανήματα, που είναι χρήσιμα σε περιπτώσεις όπως πρατήρια καυσίμων, εστιατόρια και τεχνικούς (π.χ. υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους).

Τα ενσύρματα POS συνδέονται με την τράπεζα μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου, ενώ υπάρχουν ασύρματα μοντέλα που χρησιμοποιούν κινητό διαδίκτυο με τη βοήθεια κάρτας SIM.

Επιπλέον, υπάρχουν τερματικά που επιτρέπουν ανέπαφες πληρωμές με κάρτες (αλλά και κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές), χωρίς την ανάγκη επαφής της κάρτας με το μηχάνημα.

Η έννοια POS προέρχεται από τα αρχικά του αγγλικού όρου Point of Sale, που στα ελληνικά σημαίνει “Σημείο Πώλησης”.

Ποια είδη POS υπάρχουν;

Αφού αναφερθήκαμε στον ορισμό, ας δούμε ποια είναι τα είδη POS που υπάρχουν. Συγκεκριμένα:

#1 Ενσύρματο POS

Αυτή η συσκευή, που είναι ευρέως γνωστή για το καλώδιο της, συνδέεται μέσω τηλεφωνικής γραμμής ή/και διαδικτύου. Αν και αποτελεί μια οικονομική λύση, η αποδοτικότητά της μπορεί να είναι περιορισμένη για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές εκτός της φυσικής τους τοποθεσίας.

#2 Ασύρματο POS με Wi-Fi

Αυτό το σύστημα εκμεταλλεύεται την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να επιτρέψει συναλλαγές εκτός της κεντρικής τοποθεσίας. Ένα τυπικό παράδειγμα είναι εκείνο ενός εστιατορίου, όπου στο παρελθόν θα σας ζητούσαν να πάτε στο ταμείο για να πληρώσετε με κάρτα. Σήμερα, όμως, τα περισσότερα εστιατόρια μπορούν να φέρουν το ασύρματο τερματικό POS κατευθείαν στο τραπέζι σας.

#3 e-POS

Αυτό είναι ένα εικονικό τερματικό, ιδανικό για όσους έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα. Παρέχει όλες τις λειτουργίες ενός φυσικού τερματικού, αλλά ολόκληρη η διαδικασία της συναλλαγής πραγματοποιείται διαδικτυακά.

#4 Ασύρματο GPRS

Αυτό το είδος είναι ιδανικό για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εκτός του κύριου επιχειρηματικού χώρου. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο για επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες παράδοσης στο σπίτι.

Λογιστικό γραφείο

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Οι συναλλαγές γίνονται γενικά γρηγορότερα και ασφαλέστερα.

Επιπλέον, η διαδικασία επικύρωσης των εσόδων του ταμείου γίνεται πιο γρήγορα, καθώς το λογιστήριο λαμβάνει τις πληροφορίες άμεσα και ξεκάθαρα καταταγμένες ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής (είτε με μετρητά είτε με κάρτα).

Πως λειτουργεί το POS;

Όταν ο πελάτης αποφασίζει να αγοράσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, ο υπάλληλος της επιχείρησης καταχωρίζει το αντίστοιχο ποσό στο POS μηχάνημα, το οποίο είναι επίσης συνδεδεμένο με την ταμειακή μηχανή.

Από αυτήν τη διαδικασία, προκύπτουν δύο είδη αποδείξεων. Από την ταμειακή μηχανή εκδίδεται μια λιανική απόδειξη, ενώ από το POS μηχάνημα εκδίδεται μια απόδειξη της συναλλαγής με κάρτα. Αυτή η τελευταία απόδειξη τυπώνεται σε δύο αντίτυπα, όπου το ένα αντίγραφο παραμένει στον εμπόρο και το άλλο δίνεται στον πελάτη.

Θα δούμε το πως λειτουργεί ακόμα πιο αναλυτικά περιγράφοντας την τυπική διαδικασία επικοινωνίας στην επόμενη παράγραφο.

Σχετικά με τη Διαδικασία Επικοινωνίας

1. Η διαδικασία ξεκινά από την Ταμειακή Μηχανή (ΦΗΜ). Ο χρήστης επιλέγει να πληρώσει με κάρτα, έτσι η Ταμειακή Μηχανή στέλνει ένα αίτημα προς τη μονάδα EFT/POS.

2. Η μονάδα EFT/POS επιβεβαιώνει στην Ταμειακή Μηχανή ότι έχει λάβει το αίτημα και την βάζει σε αναμονή για το αποτέλεσμα.

 

3. Η μονάδα EFT/POS συνδέεται με τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών για να λάβει την έγκριση της συναλλαγής online, ή την έγκριση offline, ή την απόρριψη offline, ή την διακοπή της συναλλαγής.

 

4. Η μονάδα EFT/POS επιστρέφει το τελικό αποτέλεσμα στην Ταμειακή Μηχανή: είτε η συναλλαγή απορρίπτεται, είτε εγκρίνεται.

 

Αν εγκριθεί, η μονάδα EFT/POS στέλνει λεπτομέρειες σχετικά με τη συναλλαγή (όπως τον αριθμό συναλλαγής, τον κωδικό έγκρισης, κλπ.), καθώς και πληροφορίες για την εκτύπωση της απόδειξης από την Ταμειακή Μηχανή, εφόσον αυτό είναι δυνατό.

5. Η Ταμειακή Μηχανή επιβεβαιώνει ότι έλαβε το τελικό αποτέλεσμα.

 

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο αυτή η επιβεβαίωση δεν καταγραφεί από τη μονάδα EFT/POS, τότε η μονάδα EFT/POS δημιουργεί μια ειδοποίηση για την ατελή εκτέλεση της συναλλαγής από την Ταμειακή Μηχανή.

Πως θα βγάλετε POS - Δικαιολογητικά

Μπορείτε να βγάλετε και εσείς POS επικοινωνώντας με την Τράπεζα σας. 

Χρειάζεστε όμως ορισμένα δικαιολογητικά. 

Ας τα δούμε αναλυτικά:

 • Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος από τη Δ.Ο.Υ., μαζί με τις ενδεχόμενες μεταβολές, ή τα στοιχεία της επιχείρησης σου από το TAXISnet.
 • Εκκαθαριστικό σημείωμα.
 • Το έντυπο E3, στην περίπτωση επιχειρήσεων που καταγράφουν τις οικονομικές τους συναλλαγές σε βιβλία Β΄ κατηγορίας.
 • Ισολογισμός ή κατάσταση αποτελεσμάτων, εάν η επιχείρηση σου καταγράφει τις οικονομικές της συναλλαγές σε βιβλία Γ΄ κατηγορίας.
 • Πρόσφατη δήλωση ΦΠΑ ή ισοζύγιο.
 • Ασφαλιστική ενημερότητα από το ΙΚΑ, εάν θέλεις να κάνεις αίτηση για την υπηρεσία προεξόφλησης δόσεων.

Τι προβλέπεται

Προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του καλοκαιριού, θα γίνει διασύνδεση συνολικά 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS. 

Έως τις 30 Ιουνίου, οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ θα ενταχθούν στο νέο σύστημα και έως τις 31 Ιουλίου, θα ενσωματωθούν οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών πάνω από 100.000 ευρώ. 

Ωστόσο, για ορισμένες επιχειρήσεις με παλαιότερες ταμειακές μηχανές και ελλιπή συστήματα (μέσω υπολογιστών), αναμένεται να καθυστερήσει η εφαρμογή του νέου συστήματος για τουλάχιστον 10 μήνες. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι περίπου 140.000 επιπλέον ταμειακές μηχανές θα διασυνδεθούν στο σύστημα στα τέλη Οκτωβρίου.

Σχετικά με την Απόφαση

Με βάση την απόφαση, το πρωτόκολλο σύνδεσης συστημάτων παραγωγής παραστατικών λιανικής πώλησης (ΦΗΜ) με τερματικές συσκευές αποδοχής καρτών πληρωμής (EFT POS) δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που μια επιχείρηση δεν έχει υποχρέωση να χρησιμοποιεί ΦΗΜ και πράγματι δεν χρησιμοποιεί ΦΗΜ.

Επιπλέον, επιτρέπεται η εκτέλεση συναλλαγών μέσω τερματικών συσκευών EFT POS χωρίς τη σύνδεση με ΦΗΜ, σε περιπτώσεις όπως πρατήρια καυσίμων ή ταξί, όπου οι ΦΗΜ χειρίζονται από αντλίες καυσίμων ή ταξίμετρα αντίστοιχα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν εφαρμόζεται επίσης το πρωτόκολλο σύνδεσης ΦΗΜ με EFT POS.

Συνοψίζοντας

Αναφερθήκαμε στην σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS, περιγράφοντας αναλυτικά τη διαδικασία ενώ αναλύσαμε και τον ορισμό του POS. Επίσης εξετάσαμε το πως λειτουργεί αλλά και το ποια είναι τα πλεονεκτήματα.

Για να μαθαίνετε περισσότερα αλλά και για να γνωρίσετε τις υπηρεσίες της KRS, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση σας.

Απάντηση

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μέσα από σκληρή δουλειά, έχουμε κερδίσει το σεβασμό των επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων. Αυτός ο σεβασμός απεικονίζει τα διαφορετικά ταλέντα μας, την αφοσίωση και την ικανότητα μας να ανταποκριθούμε γρήγορα σε κάθε σας πρόβλημα.

Αρέσει σε %d bloggers: