Εποχιακή Απασχόληση – Τι ισχύει με την Υποχρέωση επαναπρόσληψης;
Τι γνωρίζατε για την εποχιακή απασχόληση, Τι ισχύει για την υποχρέωση Επαναπρόσληψης;
Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στα παραπάνω ερωτήματα και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:
- Τι είναι η Εποχιακή Απασχόληση;
- Υποχρέωση επαναπρόσληψης εποχιακά απασχολούμενων ξενοδοχοϋπαλλήλων
- Τι είναι η Σιωπηρή Συμφωνία;
- Καταγγελία σύμβασης ξενοδοχοϋπαλλήλων
Τι είναι η Εποχιακή Απασχόληση;
Η εποχιακή απασχόληση αναφέρεται στην εργασία που πραγματοποιείται για περιορισμένη χρονική περίοδο, μέχρι έξι μήνες εντός ενός έτους, σε επιχειρήσεις ή καταστήματα που λειτουργούν εποχιακά λόγω της φύσης τους.
Ο χρόνος λειτουργίας εποχιακής επιχείρησης δεν μπορεί να είναι μικρότερος από δύο μήνες ή μεγαλύτερος από εννιά μήνες.
Τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά καταστήματα ή τα καταστήματα σίτισης σε τουριστικές περιοχές, τα παραλιακά καταστήματα, τα χειμερινά καταλύματα, οι αγροτικές μονάδες και άλλα παρόμοια συνήθως προσλαμβάνουν εποχιακούς εργαζόμενους.
Η εποχιακή απασχόληση αποτελεί έναν ειδικό τύπο εργασιακής σχέσης περιορισμένης διάρκειας και κατά συνέπεια διέπεται από πολλούς από τους κανόνες που ισχύουν για τις εργασιακές σχέσεις αυτού του τύπου.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την εποχιακή απασχόληση, διαβάστε εδώ.

Υποχρέωση επαναπρόσληψης εποχιακά απασχολούμενων ξενοδοχοϋπαλλήλων
Οι διατάξεις του άρθρου 8 N. 1346/1983 και των παρ. 1 και 6 του άρθρου 18 N. 1545/1985, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και Αποφάσεων Διαιτησίας «για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας», καθορίζουν ότι η εργασιακή σχέση των εργαζομένων σε εποχιακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι ορισμένου χρόνου.
Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν για τη διάρκεια της εποχιακής λειτουργίας της επιχείρησης και ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να τους επαναπροσλάβει για την επόμενη περίοδο, υπό την προϋπόθεση ότι είναι διαθέσιμοι και έχουν εκφράσει εγγράφως την επιθυμία τους να συνεχίσουν την εργασία τους. Αυτή η γραπτή δήλωση πρέπει να γίνει μέσω της συνδικαλιστικής οργάνωσης τους και να αποσταλεί στον εργοδότη μέχρι τις 30 Ιανουαρίου μέσω email, φαξ ή συστημένου ταχυδρομείου.
Ωστόσο, έχει κριθεί από τα δικαστήρια ότι εάν ο εργαζόμενος ανανεώνει τη σύμβασή του για πολλά χρόνια μέσω σιωπηρής συμφωνίας, χωρίς να υποβάλλει γραπτή ειδοποίηση, αυτό θεωρείται ότι έχει καταστεί μια επιχειρησιακή συνήθεια. Συνεπώς, εννοείται ότι έχει συναφθεί σιωπηρή σύμβαση επαναπρόσληψης, η οποία αντικαθιστά την ανάγκη για γραπτή ειδοποίηση μέσω της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Αυτή η σιωπηρή σύμβαση επικρατεί όταν προσφέρει ευνοϊκότερες συνθήκες για τον εργαζόμενο σε σύγκριση με άλλες δυσμενέστερες ρυθμίσεις.
Τι είναι η Σιωπηρή Συμφωνία;
Αρχικά η διαδικασία σύναψης συμφωνίας μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους:
Σιωπηρή συμφωνία: Η επιθυμία για την έναρξη της συμφωνίας εκφράζεται μέσω της συμπεριφοράς των συμβαλλόμενων μερών.
Ρητή συμφωνία: Η σύμβαση ολοκληρώνεται μέσω μιας ξεκάθαρης δήλωσης, είτε γραπτής (δηλαδή υπογραφή της συμφωνίας με επίσημη δήλωση πρόθεσης) είτε προφορικής (δηλαδή ομιλημένη επιβεβαίωση της επιθυμίας για σύναψη της συμφωνίας).

Καταγγελία σύμβασης ξενοδοχοϋπαλλήλων
Κατά την περίοδο λειτουργίας της εποχιακής επιχείρησης, αλλά και στην “νεκρή περίοδο” (δηλαδή την περίοδο που η επιχείρηση δεν είναι σε λειτουργία), η απόλυση ενός εργαζομένου που εργάζεται στην επιχείρηση κατά την προηγούμενη περίοδο μπορεί να γίνει μόνο με την πληρωμή της νόμιμης αποζημίωσης.
Αν η απόλυση πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εποχιακής λειτουργίας της επιχείρησης, αυτό σημαίνει την τερματισμό της εργασιακής σχέσης, ενώ αν συμβεί κατά την “νεκρή περίοδο”, τερματίζει το δικαίωμα του εργαζομένου για επαναπρόσληψη. Δεν επιτρέπεται απόλυση κατά την “νεκρή περίοδο” με προειδοποίηση, εκτός αν υπάρχει δικαιολογημένος λόγος.
Η αποζημίωση υπολογίζεται βάσει των μέσων αποδοχών της προηγούμενης περιόδου εργασίας. Όσον αφορά τον υπολογισμό της αποζημίωσης, ως χρόνος προϋπηρεσίας του ξενοδοχοϋπαλλήλου λαμβάνεται υπόψη η περίοδος από τη στιγμή που προσλήφθηκε μέχρι την απόλυσή του, αφαιρώντας τις “νεκρές περιόδους”, δηλαδή τις περιόδους κατά τις οποίες η εργασιακή σχέση ήταν διακοπεί και ο εργαζόμενος θα μπορούσε να εργαστεί για άλλον εργοδότη.
Συνοψίζοντας
Αναφερθήκαμε στην εποχιακή απασχόληση και την υποχρέωση επαναπρόσληψης. Επιπλέον εξετάσαμε την σιωπηρή συμφωνία και τα είδη συμφωνίας, ενώ μάθαμε περισσότερα σχετικά με την καταγγελία σύμβασης ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Στην KRS αναλαμβάνουμε να σας ενημερώσουμε για οτιδήποτε χρειαστείτε πάνω στην Εποχιακή Απασχόληση.
Το λογιστικό γραφείο μας μάλιστα αναδείχθηκε ως το κορυφαίο λογιστικό γραφείο της Αττικής για το 2023.
Για να μαθαίνετε περισσότερα αλλά και για να γνωρίσετε τις υπηρεσίες της KRS, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση σας.
Related
Related Posts
5 Πλεονεκτήματα της ΙΚΕ Που Πρέπει να Γνωρίζεις (2022)
Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα που έχουν οι επιχειρήσεις ΙΚΕ, έναντι των άλλων τ
Καθαρή Θέση Επιχείρησης: Τι είναι και πως υπολογίζεται;
Τι είναι η Καθαρή Θέση Επιχείρησης;
Dropshipping: Τι είναι και τι πρέπει να ξέρετε
Εσείς τι γνωρίζατε σχετικά με το Dropshipping; Ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθεί κάποιος όταν ασχ
Επίδομα Αδείας για την ετήσια κανονική άδεια – Αναλυτικός Οδηγός
Τι ισχύει για το επίδομα αδείας και την ετήσια κανονική άδεια; Σε αυτό το άρθρο θα τα δούμε όλα αναλ
Απάντηση