Γυναικεία Επιχειρηματικότητα 2023: 5 ιδέες για να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα αναπτύσσεται ραγδαία σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά ο κλάδος αντιμετωπίζει ακόμα αρκετές δυσκολίες.
Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε 5 ιδέες για να σας βοηθήσουν, ως γυναίκα επιχειρηματία, να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση.
Επιπλέον, θα αναλύσουμε και τις παρακάτω θεματικές:
- Γυναικεία Επιχειρηματικότητα – Ορισμός
- Γυναικεία επιχειρηματικότητα – 5 Ιδέες για επιχείρηση
- Τα 9 είδη εταιρείας στην Ελλάδα για να ξεκινήσετε
- Γυναίκες σε Ανδρικά Επαγγέλματα – Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα
Γυναικεία Επιχειρηματικότητα - Ορισμός
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα αναφέρεται στη διαδικασία με την οποία οι γυναίκες εντοπίζουν ευκαιρίες, αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες και ιδρύουν και διαχειρίζονται επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
Ο όρος αυτός υπογραμμίζει συγκεκριμένα τις μοναδικές εμπειρίες, προκλήσεις και συνεισφορές των γυναικών επιχειρηματιών καθώς περιηγούνται στον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κόσμο των επιχειρήσεων.
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία και αυτάρκεια, αλλά συμβάλλει επίσης σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική αλλαγή, προωθώντας την ισότητα των φύλων και καταρρίπτοντας τα εμπόδια στον επιχειρηματικό κόσμο.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις 10 πιο κερδοφόρες αγορές για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, στις οποίες αξίζει να δραστηριοποιηθείτε το 2023, διαβάστε εδώ.
Γυναικεία Επιχειρηματικότητα - 5 ιδέες για επιχείρηση
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι ένας κόσμος απαιτητικός αλλά συνάμα συναρπαστικός.
Ας δούμε λοιπόν 5 ιδέες που θα σας βοηθήσουν να εισέλθετε στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
#1 Subscription Box
Μια υπηρεσία subscription box που απευθύνεται σε γυναίκες προσφέρει μια μοναδική και εξατομικευμένη εμπειρία, παρέχοντας μια επιμελημένη επιλογή προϊόντων που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους.
Εστιάζοντας σε θέματα όπως η ευεξία, η προσωπική ανάπτυξη ή η δημιουργικότητα, η υπηρεσία μπορεί να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει τις γυναίκες συνδρομητές της, καθιστώντας την μια προσεκτική και πολύτιμη επένδυση στην ευημερία τους.
Κάθε μήνα, οι συνδρομητές περιμένουν με ανυπομονησία την άφιξη του κουτιού τους, το οποίο είναι γεμάτο με χειροποίητα επιλεγμένα προϊόντα, όπως προϊόντα αυτοφροντίδας, βιβλία που εμπνέουν ή μοντέρνα αξεσουάρ.
Η εμπειρία αυτή όχι μόνο τους συστήνει νέα brands και προϊόντα, αλλά και καλλιεργεί την αίσθηση της κοινότητας μεταξύ ομοϊδεατών που μοιράζονται παρόμοια πάθη και αξίες.
Η γυναικοκεντρική υπηρεσία συνδρομητικών κουτιών ξεχωρίζει σε μια πολυπληθή αγορά, καθώς κατανοεί πραγματικά και αντιμετωπίζει τις μοναδικές ανάγκες και επιθυμίες των γυναικών, καθιστώντας την ένα συναρπαστικό και ικανοποιητικό επιχειρηματικό εγχείρημα για μια γυναίκα επιχειρηματία.
Ως γυναίκα επιχειρηματίας θα έχετε μία καλύτερη κατανόηση των αναγκών των συνδρομητών σας, ενώ ταυτόχρονα θα είναι πολύ πιο εύκολο να σας εμπιστευτούν.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πως θα ξεκινήσετε το δικό σας subscription box, διαβάστε εδώ.

#2 workshops/events για γυναικεία ενδυνάμωση
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη και προώθηση.
Ως γυναίκα επιχειρηματίας μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας workshops και events τα οποία να στοχεύουν στην γυναικεία ενδυνάμωση.
Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε την ευκαιρία να παρακινήσετε περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και να κατανοήσει περισσότερο τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Εκτός από την κοινωνική διάσταση που μπορεί να έχει η ενασχόληση σας με αυτή την πτυχή της γυναικείας επιχειρηματικότητας, μία τέτοιου είδους εταιρεία μπορεί να αποτελέσει και μία κερδοφόρα επένδυση.
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα του 2023 εξάλλου αποτελεί μία μεγάλη και ενεργή κοινότητα.

#3 Μπουτίκ βιώσιμης μόδας
Μια μπουτίκ βιώσιμης μόδας, αποτελεί μία καλή επαγγελματική ευκαρία για μια γυναίκα επιχειρηματία, καθώς ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση για ρούχα με οικολογική συνείδηση, ενώ παράλληλα προωθεί ηθικές πρακτικές μόδας.
Προσφέροντας ρούχα κατασκευασμένα από βιώσιμα υλικά και υπεύθυνες μεθόδους παραγωγής, η μπουτίκ συμβάλλει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βιομηχανίας της μόδας.
Η επιχείρηση ενδυναμώνει επίσης τους καταναλωτές παρέχοντας κομψές και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, που αντικατοπτρίζουν τις αξίες και τη δέσμευσή τους για ένα καλύτερο μέλλον.
Μέσω ενός τέτοιου εγχειρήματος, ο επιχειρηματίας υπερασπίζεται τόσο το στυλ όσο και τη βιωσιμότητα, δημιουργώντας μια εξειδικευμένη αγορά και αποδεικνύοντας ότι η μόδα μπορεί να είναι τόσο όμορφη όσο και υπεύθυνη.

#4 Μαγαζί Ecommerce
Το Ecommerce αποτελεί αδιαμφησβήτητα μία καλή επιχειρηματική κίνηση, ειδικά αν πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση που ιδρύετε.
Αν μάλιστα δεν θέλετε να διαθέσετε ένα μεγάλο αρχικό ποσό για την αγορά stock μπορείτε να δοκιμάσετε στρατηγικές όπως το dropshipping ή το print-on-demand.
Το Ecommerce μπορεί να αποτελέσει και την ευκαιρία για ένα καλό παθητικό εισόδημα.
Πολλά Ecommerce stores πλέον επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν στο shopify, την πλέον μεγαλύτερη και πιο διαδεδομένη πλατφόρμα στην οποία ένας επαγγελματίας μπορεί εύκολα να δημιουργήσει το δικό του online μαγαζί.
Πάντως αν χρειάζεστε βοήθεια αλλά και καθοδήγηση, προκειμένου να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στο Ecommerce, σας προτείνουμε να ακούσετε το podcast μας τη συνέντευξη του Πάνου Τζιτζινού, ο οποίος μέσω της εταιρείας του Cartlyfts, ενισχύει τους επιχειρηματίες και τους βοηθάει να χτίσουν και να διαχειριστούν το δικό τους eshop.

#5 Λογιστικό Γραφείο
Ως γυναίκα επιχειρηματίας μπορείτε να ανοίξετε επίσης και το δικό σας λογιστικό γραφείο.
Αν αγαπάτε τον κόσμο της λογιστικής και έχετε της γνώσης που χρειάζονται μπορείτε να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση.
Ακόμα και αν έχετε στο μυαλό σας, τα παραδοσιακά λογιστικά γραφεία, ο κλάδος έχει πλέον εξελιχθεί ραγδαία.
Για παράδειγμα, το δικό μας λογιστικό γραφείο, η KRS, υπήρξε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που καθιέρωσε το 6ωρο με αμοιβές 8ρου.
Επίσης η εταιρεία μας βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα, στην KRS η πλειοψηφία των εργαζόμενων είναι γυναίκες.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διακρίσεις του λογιστικού γραφείο μας εδώ.

Τα 9 είδη εταιρείας στην Ελλάδα για να ξεκινήσετε
Στην περίπτωση που θέλετε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα και να ανοίξετε τη δική σας επιχείρηση, είναι καλό να γνωρίζετε τις επιλογές που έχετε στη διάθεση σας.
Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, μία γυναίκα επιχειρηματίας μπορεί αν επιλέξει ανάμεσα σε 9 εταιρικά είδη. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα εταιρικά είδη λίγο πιο αναλυτικά. Συγκεκριμένα:
#1 Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ)
Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία ή αλλιώς ΙΚΕ, αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες εταιρικές μορφές στην Ελλάδα. Η ΙΚΕ είναι μία νομική οντότητα η οποία εμφανίστηκε μόλις το 2012 στην Ελλάδα, αποτελώντας μία καλή λύση για όσους επιχειρηματίες αναζητούσαν απλότητα και ευελιξία.
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της ΙΚΕ είναι πως για τη σύστασή της απαιτείται μηδενικό αρχικό κεφάλαιο, κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική για επιχειρηματίες που δεν μπορούν να διαθέσουν μεγάλα κεφάλαια προς επένδυση από την αρχή.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ΙΚΕ, διαβάστε εδώ.
#2 Ατομική Επιχείρηση
Η ατομική επιχείρηση αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα αλλά και παλαιότερα εταιρικά είδη στην Ελλάδα. Μία ατομική επιχείρηση απαρτίζεται από ένα άτομο και συνήθως αποτελεί μία μικρή ή οικογενειακή επιχείρηση.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την Ατομική επιχείρηση, διαβάστε εδώ.
#3 Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ)
Ομόρρυθμη Εταιρεία ή αλλιώς ΟΕ είναι η προσωπική επιχείρηση, για τη σύσταση της οποίας απαιτούνται 2 εταίροι, οι οποίοι θα έχουν την ίδια ευθύνη, η οποία είναι απεριόριστη.
Η ΟΕ είναι ο μοναδικός τύπος εταιρείας στην οποία όλοι οι εταίροι ευθύνονται παράλληλα με το νομικό πρόσωπο για τα εταιρικά χρέη.
#4 Ετερόρρυθμη Εταιρεία (ΕΕ)
ΕΕ ή αλλιώς Ετερόρρυθμη Εταιρεία ονομάζεται η προσωπική εταιρεία, για την σύστασή της οποίας είναι απαραίτητοι 2 εταίροι.
Στην Ετερόρρυθμη Εταιρεία ο ένας εταίρος είναι Ομόρρυθμος και ο άλλος Ετερόρρυθμος.
Ο Ομόρρυθμος εταίρος ευθύνεται παράλληλα με το νομικό πρόσωπο για τα εταιρικά χρέη και μάλιστα με την ατομική του περιουσία, ενώ ο Ετερόρρυθμος ευθύνεται μέχρι το ποσό εισφοράς του.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις ΟΕ και ΕΕ, αλλά και τις διαφορές τους, διαβάστε εδώ.
#5 Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕ)
Ένα από τα πιο γνωστά είδη εταιρειών είναι και η Ανώνυμη Εταιρεία ή αλλιώς ΑΕ. Το συγκεκριμένο είδος βέβαια ταιριάζει σε μεγαλύτερες εταιρείες οι οποίες έχουν τουλάχιστον 25.000€ να διαθέσουν ως αρχικό κεφάλαιο.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την Ανώνυμη Εταιρεία, διαβάστε εδώ.
#6 Εταιρεία Περιορισμένης Ευθήνης (ΕΠΕ)
Η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, ή αλλιώς ΕΠΕ, είναι η εταιρεία της οποίας οι μέτοχοι έχουν περιορισμένη ευθύνη.
Η ΕΠΕ διατηρεί ευελιξία και απλότητα όπως για παράδειγμα ο ελεύθερος καθορισμός ύψους κεφαλαίου αλλά και η περιορισμένη ευθύνη εταίρων.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ΕΠΕ, διαβάστε εδώ.
#7 Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ)
Η ΑΜΚΕ (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) αποτελεί μια νομική οντότητα με κερδοσκοπικό σκοπό.
Δηλαδή, τα έσοδα της ΑΜΚΕ, τα οποία μπορεί για παράδειγμα να προέρχονται από δωρεές και εγγραφές θα πρέπει να είναι με στόχο την επίτευξη των στόχων του καταστατικού.
Ουσιαστικά μία ΑΜΚΕ δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα, επιδιώκει όμως επιστημονικούς, μορφωτικούς, αθλητικούς ή πολιτιστικούς σκοπούς.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ΑΜΚΕ, και το πως φορολογείται, διαβάστε εδώ.
#8 Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ)
Η ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση αφορά μια σύμπραξη ανθρώπων η οποία έχει σαν στόχο όχι μόνο την κερδοσκοπία αλλά
και το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.
Η συγκεκριμένη εταιρική μορφή εμφανίστηκε με τον νόμο 4430/2016, ο οποίος θέτει το νομοθετικό πλαίσιο για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, ως μια μορφή εναλλακτικής οργάνωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ΚοινΣΕπ, διαβάστε εδώ.
#9 Υποκατάστημα Αλλοδαπής
Με τον όρο υποκατάστημα αλλοδαπής, εννοούμε τη περίπτωση όπου μια εταιρεία του εξωτερικού επιθυμεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, μέσω υποκαταστήματος.
Για να ιδρυθεί ένα υποκατάστημα αλλοδαπής απαιτείται τουλάχιστον ένας νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας που διαμένει στην Ελλάδα και δεν απαιτείται να ασφαλιστεί στον ΕΦΚΑ, είτε αφορά μη μισθωτή είτε μισθωτή δραστηριότητα.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα Εταιρικά Είδη και τη Φορολογία τους, διαβάστε εδώ.
Γυναίκες σε Ανδρικά Επαγγέλματα - Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα
Πολλές φορές έχει τύχει να ακούσουμε τη φράση ανδρικά επαγγέλματα και γυναικεία επαγγέλματα.
Βέβαια το συγκεκριμένο δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια καθώς το φύλο ενός ανθρώπου δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να καθορίζει το επάγγελμα που θα επιλέξει να κάνει.
Μία γυναίκα επιχειρηματίας είναι το ίδιο ικανή με έναν άνδρα, και πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το επάγγελμα που την ενδιαφέρει χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις.
Επομένως το γεγονός πως υπάρχουν γυναίκες σε ανδρικά επαγγέλματα, αποτελεί από μόνο του σημαντική απόδειξη πως τα επαγγέλματα είναι για όλους, ασχέτως φύλου, εθνικότητας και σεξουαλικής κατεύθυνσης.

Συνοψίζοντας
Αναλύσαμε 5 ιδέες για επιχείρηση στην Ελλάδα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να δημιουργηθούν.
Επίσης αναφερθήκαμε στα διαθέσιμα εταιρικά είδη, τα οποία μπορεί να επιλέξει μία επιχειρηματίας προκειμένου να ξεκινήσει την εταιρεία της.
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αναπτύσσεται καθημερινά, όμως χρειάζεται την στήριξη όλων προκειμένου να μην την επηρεάζουν στερεότυπα, προκαταλήψεις και ανισότητες.
Στην KRS βρισκόμαστε δίπλα στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και στις γυναίκες επιχειρηματίες, παρέχοντας τους υπηρεσίες που ξεκλειδώνουν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων τους.
Για να μάθετε περισσότερα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή.
Related
Related Posts
Επένδυση σε Startup: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία
Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την επένδυση σε startup. Επίσης θ
Άδεια Ίδρυσης Φαρμακείου – Τι ισχύει για το Φαρμακείο Ειδικού Τύπου;
Τι ισχύει σχετικά με την Άδεια Φαρμακείου και τι χρειάζεται να γνωρίζετε; Σε αυτό το άρθρο θα αναφε
Ανάκτηση ΦΠΑ στο ΗΒ για επιχειρήσεις εκτός ΗΒ
Τι ισχύει για την ανάκτηση ΦΠΑ για εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο; Σε αυτό το άρθρο θα απαντή
Απάντηση